Filformater
Vi i grafisk bransje bruker til tider noen fagord som betyr mye for oss, og kanskje litt mindre for deg.
Vi har derfor samlet noen begreper her som gjør det enklere for deg å forstå hva vi snakker om.
Forskjellige filformater
.AI
Dette er originalformatet vi jobber i, som benyttes i Adobe Illustrator – en designprogramvare for vektoriserte filer. At filen er vektorisert gjør at man kan justere størrelsen uten at det går ut over kvalitet/oppløsning. Dette er et format som benyttes av svært mange grafiske designere.
.EPS
EPS er et fleksibelt vektorbasert filformat, ofte etterspurt av trykkerier dersom man ønsker print av visittkort, magasiner, etiketter, bildekor osv. Den er svært lik AI-filformatet, men EPS kan leses av et større utvalg programmer.
Noen trykkerier vil etterpørre PDF-filer fremfor EPS. Dette er også vektoriserte filer i de fleste tilfeller, men kan ses ved hjelp av Acrobat Reader, som er et gratisprogram man finner på de fleste datamaskiner. Den kan likevel kun redigeres av programmer ala Adobe Illustrator og lignende designprogramvare.
.SVG
SVG er et vektorisert/skalerbart filformat som ikke krever dedikert programvare for visning. Disse kan ses i enhver nettleser, og er altså tilpasset bruk på nett. SVG-filer gir derimot en større filstørrelse enn JPEG og PNG, og bruk av mange SVG-filer på en nettside vil derfor medføre treghet. Dersom bildet skal kunne skaleres i stor grad (eksempelvis animert på nett) er dette formatet ideelt.
.JPG / .JPEG
Dette er det filformatet som oftes benyttes digitalt. Et JPEG-bilde er ikke skalerbart uten å redusere kvalitet da antall bildepunkter er fast. Men til gjengjeld er det et format med svært lav filstørrelse, som gjør det gunstig for bruk på nett uten å gjøre nettsider trege.
.PNG
I likhet med JPEG er PNG et filformat med fast antall bildepunkter som dermed ikke kan skaleres uten reduksjon i kvalitet/oppløsning. Forskjellen mellom JPEG og PNG er at PNG tillater en transparent bakgrunn, og høyere oppløsning. Filstørrelsen er større enn en JPEG, noe man bør ta hensyn til ved bruk på nettside.